Spoilermentes: Dumbo 2019

2019. március 27. 16:58 - BroadTest

Az elmúlt években sokan, sok platformon bírálták a Disney-t (többek között mi is), hogy minden művészi értéket feláldoz a marketing oltárán, pocsolya mélységű mondanivalóval operál és könnyen fogyasztható cukisággá silányít korábban neves film eposzokat. 

Nem gondolnám hogy a mammutvállalat meghallotta ezeket a kritikákat, valamiért viszont mégis úgy döntött, hogy a stúdió egyik legrégebbi történetének felújítását a Halott Menyasszony és a Karácsonyi Lidércnyomás méltán híres alkotójára, Tim Burton-re bízza. És milyen jól tette!

Tim Burton szürrealista ábrázolása teljesen más ízt adott az amúgy elég bugyutácska, ámde saját korában kétségtelenül fontos társadalmi üzenetek átadására alkalmas mesének.

dumbo-2019-after-credits-hq.jpg

A mostani történet főbb sarokpontjai megegyeznek az eredeti történettel, de aktualizálták a mondanivalót. Kirekesztés megalázás, a hátrányos megkülönböztetés és elnyomás illetve az ezek ellen való küzdelem kétségtelenül aktuális téma Hollywood-ban.

Ennek ellenére mégsem lett sem zavaróan modern, sem túl szájbarágósan “globalizmus-mozgalmi”. És ez Tim Burton érdeme. Aki beleoltott ebbe a Disney mesébe egy kicsit saját sötét lelkéből és elképesztően zseniális stílusából. Így az új Dumbo ezeknek egy igazán izgalmas elegye lett.

1542266998-dumbo-trailer.jpg

A képivilág zseniálisan alkalmazkodik a téma és a korszak rongyos, sötét, nehéz és dohos hangulatához. Az első snittek már behúznak ebbe a furcsa keserédes világba, ami Tim igazi játszótere. Mindamellett iszonyatosan finoman és ízlésesen alakította saját képére, megadva azt a tiszteletet a stúdió “nagy öreg” filmjének, amit az nem adott meg például a Star Wars-nak. Pont annyira lett szürreális, amennyire az jól áll a történetnek. Nincs öncélúan megerőszakolva rendezői gőggel.

A színészek játékában semmi kivetnivaló nincsen. Látszik hogy megértették a rendező stílus-utasításait és szépen együtt lüktetnek a történettel. Ki kell azonban emelni Nico Parker alakítását, aki konkrétan lejátszotta a stábot. Remélem hallunk még róla.

Egyszóval a Dumbó jó remake lett. Remek vizuáléval, szépen vezetett színészi munkával, a kornak megfelelően aktualizált, ámde mégsem erőszakosan arcunkba üvöltött mondanivalóval. Gratula érte!

Értékelés: 7.5 a 10-ből

 

//Tibi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://broadtest.blog.hu/api/trackback/id/tr6414719949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása